7 August 2013

Ab-e-dandan... kruche ciasteczka rozplywajace sie w ustach

pyszne, rozplywajace sie w ustach ciasteczka.. w Afganistanie przewaznie robi je sie na Nowy Rok i inne okazje, jak na przyklad Eid..
zrobilam je z okazji Eid Al fitr, na zakonczenie Ramadanu... Mashallah pyszne!!


Przepis:
1 1/2 szkl roztopionej margaryny
2 szkl cukru pudru
wanilia i lyzeczka kardamonu mielonego
1 szkl maczki - skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
4szkl maki zwyklej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
do posypania pistacje, mozna cukier puder

Wykonanie:
zmiksowac margaryne z maczka kukurydziana i cukrami na delikatna mase.
w drugiej misce wymieszac make z kardamonem. dodac mieszanke margaryny i wyrobic recznie na gladkie ciasto. odstawic na 10 min.

robic male kuleczki i rozplaszczyc lekko, mozna zrobic wzorek, klasc na wylozona pergaminem blaszke... posypac gore ciasteczek pistacjami i piec ok 20-30 minut w temperaturze ok 160stC, maja byc JASNE ale pod spodem dopieczone - latwo sciagnac z blaszki jak sa.

wychodzi ok 30-40 ciasteczek