30 January 2013

Harira, marokanska zupa, przepis II


Harira....

 kolejne podejscie do marokanskiego przysmaku... cudowna, rozgrzewajaca i bardzo syta.... chyba moja ulubiona w tym momencie ;)

moja wersja jest na bardzo malej ilosci oliwy, i na chydym miesie wolowym... ale mozna uzyc normalnego miesa mielonego.. na baraninie bedzie tlustsza ;) ... mozna uzyc miesa pokrojonego w kawalki, i tu dlugosc gotowania bedzie zalezala jakie mieso.. Inna opcja- bez mieska tez smakuje wybornie


Skladniki na spory garnek ;)

* 2 cebule, 3 zabki czosnku i kawalek spory imbiru zetrzec na tarce
* 400-500g miesa mielonego, wolowe lub baranie
* puszka pomidorow i 3 lyzki koncentratu - zblendowac
* duza szklanka soczewicy calej zielonej, namoczona
* puszka cieciorki - albo 1 1/2 szkl namoczonej przez noc i ugotowanej do miekkosci
* natka kolendry i pietruszki poszatkowana
* odrobina oliwy - do podsmazenia cebuli
* makaron - ja uzylam podobny do ryzu, ale mozna gruby wermiszel albo polamane spagethii
*przyprawy: sol, pieprz czarny, papryka slodka, kurkuma, kmin rzymski... dodatkowo mozna dac  swieze lub suszone chili
* sok z pol cytryny
* 2 zoltka jaja zblendowane z odrobina wody
zielona (czasami zwana brazowa) soczewica

Wykonanie.
* podsmazyc cebulke, dodac miesko i dusic ok 10 min czesto mieszajac. dodac przyprawy
* dodac paste pomidorowa, zalac ok 2l wody i gotowac ok 5 min. dodac soczewice i gotowac do miekkosci
* dodac cieciorke i natki zieleniny. ew doprawic chili
*po ok 10 min dodac makaron i gotowac do miekkosci, zabielic zoltkiem i doprawic sokiem z cytryny.

Smacznego :P