22 October 2012

Afganska zupa ryzowa "sherwa birinj"

Morze aromatu jednym slowem ;)  


Pierw jak zaczelaj ja gotowac, przerazilam sie mocnym smakiem anyzowym - nadal go fennel - nasiona kopru wloskiego... jednak z czasem i gotowaniem - wazne aby na malym ogniu i dlugo - nabralo cudnego i cieplego aromatu... ohh idealne jak za oknem zimno i pada, jak dzisiaj ;)
Orginalna wersja zawiera 1/2szkl oleju co dla mnie zdecydowanie za duzo... dodalam polowe tego, ale mozna wogule nic nie dodawac i bedzie lzejsza...
Jest to prosta i tania zupa, naprawde syta. Mozna uzyc roznego rodzaju miesa do niej, ja uzylam kurczaka, ale idealnie nada sie baranina czy wolowina - najlepiej na kosci... Afganczycy czesto gotuja z malymi pulpecikami - koftee...

Skladniki: na duzy garnek
* 1 szklanka ryzu, 3x umyc go pod woda
* 500g miesa - pokrojonego w kawalki, albo tyle samo miesa mielonego - zrobic male kuleczki,
* 1/2szkl oleju, ja uzylam 1/4 ale i tak to duzo ;) mozna mniej albo wogole
* 2 lyzki nasion kopru, zmielonego - mozna w mozdziezu albo mlynku do kawy ;) -- oczywiscie dajesz mniej jesli nie przepadasz za smakiem anyzowym, ale naprawde warto dac
* kolendra mielona, ok lyzeczki
* sol i pieprz do smaku
*3 ziemniaki pokrojone w kostke
* 2 marchewki pokrojone w kostke
* 1 mala cukinia pokrojona w kostke - mozna dodac tez inne warzywka jak lubimy
* 2 pomidorki pokrojone w czastki
* 8-9 szklanek wody
* suszona kolendra nac - opcjonalnie

Wykonanie:
Do garnka dodajemy ryz, miesko, warzywka, przyprawy, olej i zalewamy woda. na duzym ogniu doprowadzamy do wrzenia. i skrecamy gaz do minimum. przykrywamy garnek i gotujemy ile trzeba, na kurczaku i koftach ok 40 min. jesli uzywamy innego miesa - polecam pierw je samo ugotowac na NIE osolonej wodzie az do miekkosci i wykorzystac bulion... wtedy gotujemy z 25min razem z ryzem i warzywami.

podawac z chlebkiem, u mnie na zdjeciu: cienki naan z zatarem - mieszanka przypraw, tymianku i sezamu. jak lubisz ostrosc - pochrup chili z  ;)
Smacznego