9 July 2012

Afganski Naan - plaski chlebek

naprawde godny polecenia chlebek, nadajacy sie do potraw typu curry, korma, gulasz czy do mies grilowych... bardzo latwy do wykonania. Idealny do piekarnika. 
Afganczyk robiacy i sprzedajacy swiezy chleb
Orginalnie podoawany zarowno do sniadania jak i w dalszej czesci dnia... uzywa sie go jako "widelca/lyzki" ;). Piecze sie go w specjalnych piecach, rozpalanych drewnem, zwanych potocznie tandori.. chleb jest przypepiany do scian rozgrzanego pieca.

Skladniki


 na 3-4 chlebki (ja robie 3, sredniej cienkosci, duze ale mozna zrobic 2 wieksze i grubsze...)
4 szklanki maki (ja uzywam przewaznie 2 - ata do chapatti, biala i zwykla make albo chlebowa; ale mozna uzyc zwyklej, lub chlebowa lub je pomieszac ze soba)
1 szklanka cieplej wody, moze troszke wiecej - jesli wyrabiasz recznie bedziesz "czuc"
1 lyzka soli
1 lyzka cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia 
4 lyzki oliwy lub oleju
3 lyzki drozdzy suszonych albo 10-15g swiezych  --- polecam uzyc suszonych
mak, sezam lub czarnuszka do posypania
zbeltane jajko do galzury
po upieczniu... pachnacy... cieply

sezam, mak i czarnuszka
Wykonanie:
dla maszynistow: 
wszystkie skladniki wlozyc do maszyny w kolejnosci: plynne, suche i drozdze na koncu - chyba ze uzywamy swiezych, to one razem z plynnymi jako zaczyn. ustawic program do wyrobu i wyrostu ciasta tylko - dough. lacznie 1 1/2h
zaczyn: drozdze, ciepla woda i cukier, wymieszac.
Recznie:  wymieszac make w misce proszkiem do piecznia,  z cukrem, sola i suchymi drozdzami, powoli dodawac ciepla wode i olej. wyrobic na elastyczne ciasto, ok 10min. pozwolic rosnac ok godziny, moze dluzej.
jak wyrosnie, podzielic ciasto na tyle czesci ile chce sie chlebkow. kazdy zwalkowac na blacie posypanym maka. walkowac na ksztalt owalny lub okragly. ulozyc chlebek na blaszcze, najlepiej plaskiej.  uformowac chlebek, zrobic palcami wzorek, mozna ponakuwac widelcem lub nozem. posmarowac jajkiem i posypac nasionkami. dac wyrosnac z 10 min, w tym czasie nagrzac piekarnik do temp ok 180stC
piec ok 10 min, moze dluzej. az bedzie zlociste..


Swiezosc chlebek bedzie mial przez kilka dni, jesli zawiniemy go w folie.. jednak najlepszy jest swiezutki i cieply :)


a to innego dnia, z sezamem naan, bardziej przypieczony, wiekszy rozmiarowo i cienszy - dzieki temu chrupiacy :)

Strucla z serem bialym i powidlami

pyszna strucla, ktora mozna robic z dowolnym nadzieniem (twarogiem, powidlami, owocami swiezymi czy z puszki, makiem) albo 2-3 na raz :).. przepyszna z chrupiaca kruszonka i lukrem badz posypana pudrem...
marzenie....

Skladniki:

  • 750 g maki pszennej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 90 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 100 g miekkiego masla
  • 1 lyzeczka soli
  • 3 lyzeczki drozdzy suchych (12 g) lub 24 g  swiezych
  • 1 sloiczek powidel sliwkowych
  • duza kostka twarogu - 300g
  • cukier migdalowy lub waniliowy do twarogu
  • 2 zoltka do twarogu
  • pol szklanki cukru
  • mleko do posmarowania
  • kruszonka
  • puder lub lukier
Moja kruszonka: ok 120g margaryny - masla zabraklo :P, maka krupczatka - tylko i wylacznie - dzieki temu jest super kruche ciasto- cukier i cukier waniliowy, 2 zoltka... maki ja na oko dalam, dosypywalam do miski ile trzeba. jak zlacza sie wszystkie skladniki - nadal bedzie sypkie, to do lodowki az sie schlodzi
LUKIER (cukier puder i odrobinka goracej wodyi wymieszac)

Wykonanie:
ja robilam w maszynie (kolejnosc skladnikow: plynne, suche, drozdze). uzylam programu do ciasta - dough. lacznie z wzrostem 1 1/2h
jesli uzywasz drozdzy swiezych - zrobic zaczyn (cieple mleko, lyzeczka cukru, drozdze) pozwolic wyrosnac troszke i postepowac jak w przepisie.

recznie: polaczyc wszystkie skladniki, jesli trzeba podsypywac odrobinka maki, ciasto bedzie lepkie, ale takie ma byc...
zostawic do wyrosniecia na ponad godzinke, przykryc ciasto sciereczka

dalej..... ciasto mozemy podzielic na 2-4 czesci, kazda zwalkowac cienko w ksztalcie prostokatu, po jednej stronie nakladac nadzienie- nie za duzo, i zwijac. ulozyc waleczki na wysmarowanej duzej blaszce, w odstepie i pozwolic rosnac. waleczki sie zlepia ze soba... posypac kruszonka i do piekarnika, nastawionego na ok 165stC. piec ok 50 min, sprawdzac patyczkiem czy dopieczone
jak ostygnie, polac lukrem... posypac pudrem... i delektowac sie :) 

Potrawka curry z dynia, szpinakiem i ciecierzyca

pyszna potrawka... aromatyczna... bezmiesna


 Skladniki:
1 dynia, obrana i pokrojona w spora kostke
1 duza cebula
3 zabki czosnku
1 puszka ciecierzycy/1 szklanka suchej (namoczona przez noc z soda, ugotowana w osolonej wodzie)
szpinak - 1-2 peczki
puszka pomidorkow
puszka mleka kokosowego/ew slodka smietanka 18%
kawalek startego imbiru
pol peczka kolendry swiezej
1-2 chilli - mozna pominac jesli danie jedza dzieci
sok z cytryny
przyprawy: dodac do smaku
nasiona kminu i kolendty ubic w mozdziezu ew kupic juz sproszkowane
sol i pieprz
kurkuma

Wykonanie:
podsmazyc cebule, czosnek, imbir i chili. dodac przyprawy oprucz soli. dodac puszke pomidorkow i poddusic ok 10 min. dodac ciecierzyce i dynie..posolic do smaku... gotowac do miekkosci. dodac mleko kokosowe. dodac na koncu poszatkowany NIE drobno szpinak, chyba ze uzywamy mlodych malych lisci to nie szatkujemy oraz dodac poszatkowana kolendre. na sam koniec doprawic sokiem z cytrynki

podawac z naan, bagietka lub ryzem... mozna dodac troszke jogurtu na bok albo ostre pickle/chutney


Dynia pizmowa (ang. butternut squash)
w przepisie mozna ja zastapic slodkim ziemniakiem jesli nie mozemy jej nigdzie kupic

Tarta z owocami z kompotu

Czasami sie zastanawialam co tu zrobic z owocami z kapotu... nikt nie chcial jesc.. a ile ja moge ;)
i moja mama dala pomysl - zrob ciasto :)  wiec:




Tarta z owocami z kompotu
na ciasto:
ok 0.5kg maki krupczatki - moze wiecej
120g masla (miekkiego)
pol szkl cukru
olejek smietankowy lub waniliowy
2 zoltka
5 lyzek smietany slodkiej - mozna zastapic mlekiem

nadzienie:

ja uzylam owocow z kompotu (ugotowalam kompot dzien wczesniej z truskawek, czeresni, jablek, sliwek i pol cytryny, troche cukru + sporo wody)
*mozna uzyc innego nadziena, np jablka z budyniem przzekladane, inne owoce, twarog z owocami itp.....
**jelsi uzywamy zwyklej maki, ciasto bedzie twardsze, wiec warto dac pol lyzeczki proszku do pieczenia



Wykonanie:
zagniesc wszystko, podsypywac maka jesli trzeba, aby powstala ladna, rowna kulka ciasta. ktora mozna latwo rozwalkowac.
ja mam plache do tarty - ma wyciagany spod, ale mozna uzyc tortownicy ew malej blaszki kwadratowej.
nalezy ja wysmarowac maslem, z ciasta odlozyc mala kulke - na ozdabianie. reszte ladnie rozwalkowac i powoli przelozyc na blaszke. i docisnac do rogow aby powstala "miseczka" z ciasta takiej samej wysokosci. rozgrzac piekarnik do ok 160-175stC. na surowa tarte wysypac specjalne kamyki (takie do pieczenia) albo np duza fasole --- aby ciasto nei wyroslo za bardzo. piec ok 10 min, az bedzie lekko zlote
wyciagnac i na to wylozyc odcedzone z kompotu owoce (ew inne nadzienie) i ozdobic reszta ciasta - ja wykroilam kwiatki i listki
piec ok 25-30 min


Rogaliki z marmolada

pyszne...puszyste... lepsze niz z cukierni... idealne na sniadanko, do popoludniowej kawki... polecam!!!

Skladniki:
500g maki, ale 700 bedzie lepiej - latwiej sie beda lepic rogaliki
2 jajka
250ml jogurtu, lub kwasniej smietany
120g cukru
waniliowy aromat
100g masla - roztopionego
20g suszonych drozdzy
jajko z mlekiem na glazure
powidla sliwowe lub jakies inne ale nie za soczyste
lyzeczka soli


Wykonanie
wyrabialam w maszynie - kolejnosc: maslo, jajko, jogurt, cukier, sol, maka, drozdze suche. wyrabialo sie z wyrostem 1.30h ale ja jeszcze ponac 30 min dluzej dalam wyrosnac



Recznie - mieszamy make w misce z cukrem, drozdzami i sola. ubijamy jajko, dodajemy maslo do niego i jogurt i mieszamy. dodajemy do maki i dokladnie wyrabiamy. ok 10 min, moze troszke dluzej... przykrywamy sciereczka i pozwalamy ladnie urosnac...... ok 1.30-2h powinno starczyc

i dalej to juz....

brac kawalek ciasta, posypac blat maka, rozwalkowac na cienki placek, powstalypolozyc troszke powidel i zwijac aby powstaly rogaliki, ulozyc na blasze wylozonej pergaminem. posmarowac jajkiem z mlekiem. piec ok 20 min, w temp 160-170stC
zjadac :P

mozna z nich zrobic drozdzowki, posypac kruszonka :)

Paczki domowe z dzemem

Pyszne paczuszki... pierwsyz raz robilam i zniknely w momencie :P
Mozna nadziewac dzemem, serkiem czy budyniem, ja uzylam konfitur z rozy (platkow i owocu)

Przepis tu

Skladniki, na ok 26 paczki - nie za duze
*600g maki (ja pol na pol uzylam zwyklej i chlebowej, ale mozna zwykla sama uzyc)
*100g cukru
*100g roztopionego masla (ja uzylam solonego wiec juz nie dawalam soli!!!)
*lyzeczka soli
*125ml wody
*125ml mleka
*3 duze jajka/4 male
*10g suszonych drozdzy/20g swiezych
*waniliowy aromat/skorka starta cytrynowa
*lukier/czekoladowa polewa lub cukier puder --- na polewy mozna posypac wiorki, skorke pomaranczowa itp.
*nadzienie: dzem jaki sie chce... ja uzylam 2 rodzajow rozanego - z platkow i owoca, wymieszalam razem... mozna zroboc z kremem budyniowym, twarozkiem, jablkiem....
*duzo oleju do smazenia



Wykonianie:
DLA MASZYNISTOW:
** przy suchych drozdzach: do pojemnika wkladamy w kolejnosci: plynne, maka, drozdze
** przy swiezych drozdzach zaczyn robimy: podgrzac mleko, dodac lyzke cukru i rozkruszyc drozdze, poczekac z 10 min, i postepowac jak wyzej
****wstawic na opcje DOUGH i niech wyrasta w maszynie, pozniej przelozyc do miski i pozwolic wyrastac nast 30min-1h...

DLA RECZNYCH ;)
zrobic zaczyn z drozdzy jesli uzywamy swiezych i w duzej misce polaczyc wszystko razem, dokladnie ugniatac az ciasto bedzie gladkie - bedzie sie lepic. 
zostawic do wyrosniecia, na ok 1-2h.. moze dluzej

PACZKOWANIE :P
na blacie wysypac troche maki, miec wiecej w zanadzu, rwac maly kawalek, zrobic kulke z niego, rozplaszczyc i wkaldac w srodek nadzienie. pozadnie zlaczyc boki i ukladac na blacie posypanym maka, zlaczeniami do dolu. niech paczki odpoczna i urosna troszke. 
EW mozna nie nadziewac paczkow i dopiero po usmazeniu -- lepiej, bo latwiej sie usmaza w srodku -- ale trzeba miec szprycle (???) z dluga koncowka. jesli tak robimy, to albo formujemy kuleczki albo walkujemy na 2cm ciasto i wykraiwamy krazki - musza pozniej troche podrosnac
SMAZENIE:
najlepiej w frytkownicy bo latow ustawic temp. 
ja kilka spalilam :P, bo nie byly dosmazone w srodku... wiec najlepiej na MALYM gazie smazyc POWOOOOOLI .
wykladac na papier.. jak ostudza sie polewac/posypywac czym sie chce :D

jelsil smazymy bez nadzienia w srodku, jak podstudza sie, szprycujemy nadzieniem paczki .

Przechowywac w szczelnym pudelku... ale u mnie to sensu nie bylo ;)