29 February 2012

Marmurkowa babka z brzoskwiniami

szybka, tania i pyszna...















Skladniki:

* 1.5 szkl maki
* 4jajka
* 0.5szkl oleju
* 1 lyzeczka proszku
*1 szkl cukru
* dodatki smakowe: Kakao, otarta skorka z cytryny, brzoskwinie z puszki

Wykonianie:

** po prostu wszystko wymieszac, najlepiej uzywajac robota kuchennego. jak wyrobimy ciasto, troszeczke odkladamy i dodajemy kakao, mieszamy. przekladamy do formy wysmarowanej i wysypanej maka, na zmiane biale i kakaowe ciasto. na koniec owoce - nie trzeba dodawac.

** piec ok 40 min, w temp 170stC, az patyczek bedzie suchy

Haneczka sobie maszynke do chleba kupila...

i piecze... nie znaczy ze je wszystko ;) hehe...
zapach chleba w domu to najcudniejsza rzecz... przypomina mi sie dom Babuni... DOM ...


Chleb

Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta,
Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży,
Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży
Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta.

Gdy wedle doświadczenia niechybnych probieży,
Nazajutrz ugniot miary właściwej dorasta,
Pierzyną ciepłą kryje pulchne ciało ciasta,
Kędy cierpliwie pory wypieku doleży.

I uklepawszy w płaskie półkule miąższ miękki
W gorący piec je wsuwa na długiej kociubie,
Skąd roztaczając zapach kuszący i miły

Wychodzą wnet pożywne, razowe bochenki,
Brunatne i okrągłe - ku piekarki chlubie -
Jak widnokrąg zoranych pól, co chleb zrodziły.

Leopold Staff

Powiem teraz tylko tak - kupny bedzie zadkoscia ;)))

a oto moje cuda :D
powiedzialabym, staropolski... maka mieszana - pszenna i pelnoziarnista...

moj pierwszy, lekko oklapl :P ale w smaku - pychotka.... maka pelnoziarnista


chlebek pszenny, posypany sezamem i makiem

Pszenny z makiem