11 May 2011

Bolownee czyli drozdzowe pierogi Afganskie

Bolownee czyli drozdzowe pierogi Afganskie

Skladniki:

na ciasto:

• Ok 600g maki, miec w zapasie wiecej
• Mleko, ok 150ml
• Lyzeczka cukru
• 2 lyzki suszonych drozdzy
• Sol

Farsz:
*** jest kilka opcji, mozna zrobic z samego miesa mielonego, mieszane – mieso z warzywami (np ziemniaki, groszek I marchew lub same ziemniaki), z ziemniakami I cebula, drobno poszatkowana I zesmazona pora; z bialym serem I szpinakiem……. Warzywa musza byc oczywiscie ugotowane ;)
• mieso mielone (uzylam drobiowe) ok 300g
• duza cebula I czosnek
• natka kolendry
• 2-3 ugotowane I zmiazdzone ziemnaki
• Przyprawy: sol I gram masala ale mozna uzyc pieprz, pieprz zielony, curry…
• Olej

***olej do smazenia, reczniki papierowe aby odsaczyc nadmiar oleju


Wykonanie:

1. mleko podgrzac, dodac cukier I drozdze I rozpuscic, odstawic zaczyn na 10 min
2. w duzej misce wyrobic pulchne ciasto, odstawic na ok 15 min w cieple miejsce.
3. cebule podsmazyc z czosnkiem I przyprawami, dodac mieso mielone.. dusic chwile jak bedzie juz dotowe dodac ziemniaki I wymieszac.
4. z ciasta robic male kulki I na blacie rozwalkowac, nakladac troche nadzienia I zlepiac . smazyc na patelni wg uznania :P
5. my zawsze maczamy w jogurcie, mozna w innym sosiku zimnym ;)