7 January 2011

Bialy Ryz Basmati na sypko

Bialy ryz basmati na sypko

Skladniki:

• 2 szkalnki ryzu basmati
• Pol szkanki ghee lub masla
• Sol
• 3 szklanki wrzatku

Wykonanie:
1. pluczemy dokladnie ryz I moczymy przez min godzine
2. w garnku rozgrzewamy maslo, dodajemy ryz, zasmazamy chwilke, wlewamy wode I solimy. Woda ma przykryc ryz na pol palca.
3. dajemy na duzy gaz I gotujemy az woda zrowna sie z poziomem ryzu.
4. zmnejszamy na minimum gaz. I gotujemy ok 15 min az ryz bedzie miekki ale nei rozgotowany…
5. Idealnie pasuje z curry, korma czy gulaszem ;) albo chinskim daniem .

Szarlotka


Szarlotka


Skladniki:
• 600g maki + do wyrabiania
• 200g masla lub margaryny
• 150g cukru i lyzeczka proszku do pieczenia
• Cukier waniliowy
• 2 zoltka
• 1 ½ kg jablek, startych
• Lyzeczka cynamonu
• cukier puder do posypania

Wykonanie:
1. make, zoltka, maslo, cukry laczymy razem aby nie bylo grudek. Wkladamy do lodowki na godzine.
2. jablka obieramy I trzemy, zasmazamy z cynamonem az nie bedzie soku. Jesli uzywamy kwasnych jablek dodajemy troszeczke cukru.
3. polowe ciasta rozwalkowujemy I wykladamy na blache (posmarowana tluszczem I obsypana maka). Na to jablka.
4. ciasto mozna zetrzec na tarce (najlepiej jak wczesniej polowa ciasta bedzie w zamrazalniku – latwiej bedzie zetrzec)… albo wiekszosc ciasto rozwalkowac I polozyc na jablkach a z odlozonej czesci robimy “ozdoby”….
5. piec w 180st ok 50 min.
6. po wystudzeniu posypac cukrem pudrem.

kokosowy kurczak curry

Kokosowy kurczak curry
Delikatny I lekko slodkawy w smaku. Idealnie pasuje do ugotowanego bialego ryzu lub chleba chapatti badz naan. Bardzo szybko sie przyzadza!!!

Skladniki:
• kilogram kurczaka bez kosci (ja uzywam nozek bez kosci, mozna filet)
• duza cebula poszatkowana drobno
• 3 zabki czosnku
• Swiezy starty imbir lub paste imbirowa (1 lyzeczka)
• 200ml mleka kokosowego
• Olej lub ghee
• Przyprawy: sol, kurkuma, gram masala, chili (ja robie przewaznie bez), mozna: zamiast gram masali curry powder, kumin I kolendre mielona
• Pol szklanki wody
• Sok z cytrynki – do smaku
• Swierza kolendra – jak kto woli


Wykonanie:

1. mieso pokroic dosc drobno.
2. w garnku podsmazyc cebule I czosnek. Dodac imbir I mieso. Podsmazyc ok 10 min czesto mieszajac.
3. dodac przyprawy, mleko kokosowe I wode. Gotowac az zrobi sie polowa sosu I bedzie on gestszy.
4. dodac sok z cytryny, zagotowac. Dodac swieza kolendre.
5. podawac z ryzem lub chlebem. Smacznego!